Veghelse vlechtster maakt zitting voor fiets uit 1870 voor Velorama

De Veghelse vlechtster Anita van Kraaij maakte voor een fiets uit 1870 een nieuwe seat, een zitting. Als de oude fiets, een Vélocipède Tricycle Parisienne, volledig is gerestaureerd, wordt die tentoongesteld in het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen.

Anita van Kraaij, Mandaniet, ging voor de opdracht met plank, mal en wilgentenen aan de slag. Voor Gert-Jan Moed, eigenaar van de fiets en het museum, was het een spannend moment toen de zitting af was. Hij reageerde meteen enthousiast: ”De seat past. Perfect. Op de foto leek de seat wat hoog, maar nu ik hem zie, hij is perfect.” De vlechtster en de eigenaar van het fietsmuseum bekeken daarna samen het vlechtwerk dat provisorisch werd vastgezet op het onderstel. “Zo fragiel, heel dun en fijn”, stelt Moed.

Ook de vlechtster zelf was meer dan tevreden. “Hoe fragieler en open het vlechtwerk moet worden, hoe lastiger het is om de twijgen te sturen. Om deze vlechtrand te leggen is goede kwaliteit vlechtmateriaal nodig. Als de staande staken breken wordt het geen mooi vlechtwerk. Ik ben er trots op. En leuk om voor deze uitzonderlijke opdracht te worden gevraagd.” Er zijn volgens Moed nog 15 van dit soort fietsen op de wereld. “Ik heb nog een kinderfiets met een originele zitting. Deze fiets heeft een slank model en had een fijne zitting nodig. De zitting wordt nog op kleur gemaakt en krijgt een kussentje.”