Tentoonstelling ‘Bike it’ bij Universum Bremen

De fiets; meer dan alleen een middel tot voortbewegen!
Vanaf komende week draait het bij “Bike it” in Universum Bremen allemaal om de fiets. Van een klassieke fiets tot moderne en afwijkende varianten zijn tijdens de tentoonstelling te bezichtigen.

Hoewel er momenteel nog hard gewerkt wordt aan de tentoonstelling is al duidelijk herkenbaar wat er komt: Overal staan namelijk fietsen.
Van de eerste fiets tot de modernste varianten gemaakt van duurzaam materiaal; ze zijn allemaal te bekijken.

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van de fiets vorig jaar heeft het Bloomfield Science Museum uit Jeruzalem, het Science & Technology Museum uit Ottawa (Canada) en uit Italië (Napels) het Città della Scienza, de reizende tentoonstelling: “Bike it – van loopfiets tot levensgevoel” ontwikkeld.

De start van deze tentoonstelling in Jerusalem heeft een jaar geduurd. Tot mei 2018 bezochten al zo’n 140.000 mensen de tentoonstelling. Vanaf donderdag 28 juni 2018 tot mei volgend jaar is de boel opgesteld in het Universum te Bremen en dus voor het eerst in Europa. Op 550 viekante meter staan naast de 55 fietsen ook nog 20 interactieve bezienswaardigheden tentoongesteld plus nog 18 video- en audioplekken over de complete fiets historie.

Het historisch filmmateriaal is geleend van het museum in Ottawa. De tentoongestelde fietsen komen van het Nationaal Fietsmuseum “Velorama” uit Nijmegen. Gert-Jan Moed heeft deze opgericht in de 80′-er jaren van de vorige eeuw. Ook 36 fietsen uit zijn privé collectie (die zo’n 600 fietsen omvat) heeft hij naar Bremen gestuurd.

“Zijn vader heeft destijds auto’s verzameld en toen hij 14 jaar was kreeg hij zijn eerste fiets. Daarna is hij begonnen met het verzamelen van fietsen”, zegt Moed.
Hij heeft bij de opbouw van zowel de tentoonstelling in Jeruzalem als Bremen zijn steentje bijgedragen.

Naast een virtuele tour door Bremen (gemaakt met een helmkamera door Tobias Wolff), een “fiets rotonde”, als het thema “Fietsstad Bremen” komen in deze tentoonstelling aan bod.

Informatie:
Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij de dagkaart van het Universum te Bremen.
Deze is geopend van maandag t/m vrijdag van 9 tot 18uur.
Zaterdag, zondag en op feestdagen van 10 tot 18uur.

Universum® Bremen
Wiener Str. 1a
28359 Bremen

Lees meer op: https://universum-bremen.de/sonderausstellung-bike-it/

Lees ook het artikel op de website van Weser Kurier.