Ons nationaal vervoersmiddel viert dit jaar zijn 200ste verjaardag

Het is exact 200 jaar geleden dat een Duitse houtvester een bestuurbare loopfiets construeerde. De houtvester heette von Drais. Overal in Europa werd zijn vinding nagemaakt, daarom heetten alle loopfietsen al snel Draisines. Zonder Draisines hadden we nu geen E.bikes, speed pedelecs, racefietsen of gewone stadsfietsen gekend.

Om het jubileum van de fiets te vieren organiseert Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen van 1 juli tot 1 november een tentoonstelling uit eigen bezit van 20 loopfietsen in allerlei uitvoeringen. Trekker in deze expositie is wel de loopfiets van de bet-bet-overgrootvader van Koning Willem-Alexander, Koning Willem II. Dir prachtstuk is uitgeleend door de Stichting Koninklijke Verzamelingen uit Paleis Noordeinde.

Los van deze wondertjes op wielen exposeert Velorama ook haar laatste aanwinst, de Takkenfiets. De Fransman Gardais a Couhe uit Limousin had omstreeks 1890 zijn zinnen gezet op het bouwen van een tweewieler die exclusief uit takken moest bestaan, behalve dan het trapstel en de ketting. Voor de wielen zocht hij tien jaar lang naar gevorkte takken voor de spaken. Het takkenstuur lijkt op een ooievaarsnest, maar is ook totaal van hout. De fiets was wel berijdbaar maar Velorama’s brandverzekeraar eiste in het gebouw wel een totaal rookverbod.