Nieuwe aanwinst Velorama – James Starley’ s Quadricycle

Een Salvo Quadricycle uit 1878 van de uitvinder James Starley, gemaakt door Starley Bros. uit Coventry. Het voertuig is uit Zwitserland afkomstig en vorig jaar ontdekt, in België aangekocht en thans in het bezit van het Nationaal Fietsmuseum Velorama. Het is het oudste en enige tot nu toe bekende exemplaar. Het zadel is omklapbaar en geschikt voor 1 of 2 personen. Systeem dos á dos.

De uitvinder James Starley is de vader van de hedendaagse rijwielindustrie. Deze James Starley heeft belangrijke uitvindingen op zijn naam staan, waaronder het differentieel. De Salvo heeft het oudst bekende exemplaar hiervan. Hij verkreeg patent op zijn vinding op 5 september 1877. Constructeurs van de eerste auto’ s maken graag gebruik van de vindingen van fietsconstructeurs zoals differentieel, luchtbanden, verlichting etc.

Een auto kan niet zonder een differentieel, een stelsel van tandwielen waarmee met één aandrijvende as links en rechts verschillende snelheden gerealiseerd kunnen worden. Bij een bocht legt het binnenste wiel een kortere afstand af dan het buitenste, hoewel beide wielen worden aangedreven.

Velorama’s Quadricycle is (momenteel nog) in matige en incomplete staat. Het voorwiel met de stuurinrichting ontbreekt. Voor- en achterstukken hebben in het verleden slechte veranderingen ondergaan. Het is de bedoeling om het rijwiel te restaureren en daarmee hopelijk ook in aanmerking te komen voor de Willem Wolff Prijs 2017!

De Quadricycle bleef tot eind 1879 in productie en werd daarna vervangen door een Tricycle.