024 Maand van de Nijmeegse geschiedenis

Fietsmuseum Velorama haakt in op de tentoonstelling in de Marienburgkapel met twee heel bijzondere fietsen. Een exemplaar, ooit in het bezit van Koningin Wilhelmina, tijdelijk residerend in Londen, die een open oog en oor had voor de verslagen die haar vanuit bezet Nederland bereikten. Zij werd gezien als de Moeder van het Verzet. De tweede fiets zou gebruikt kunnen zijn door het Nederlandse verzet voor het rondbrengen van illegale berichten of het toebrengen van schade aan de bezetter. Oude damesfietsen werden doorgaans niet in beslag genomen.

Tijdens het 024 geschiedenis weekend, 19 t/m 21 oktober, heeft het Nationaal Fietsmuseum Velorama een rondleiding georganiseerd en een puzzeltoch uitgezet! Alles in het teken van het thema van dit jaar: Opstand!

Na de Mariënburgkapel kunnen de bezoekers tijdens het weekend in het nabijgelegen Fietsmuseum Velorama aan de Waalkade een rebus oplossen en deelnemen aan een rondleiding. Daarnaast is gedurende de looptijd van de 024 tentoonstelling is tussen 15.00 uur en 17.00 uur het Fietsmuseum Velorama GRATIS toegankelijk. Wie de rebus juist oplost maakt een kans op een van de gezins-toegangskaarten die als prijs beschikbaar zijn gesteld.