Het museum

In het Nationaal Fietsmuseum Velorama is de grootste en belangrijkste fietscollectie ter wereld ondergebracht. De collectie is vooral gericht op de periode van vóór 1900. Na 1900 worden uitsluitend speciale – en rijwielen van bekende mensen tentoongesteld.

-

Op de begane grond vindt u de loopfietsen (draisines),  bottenschudders (vélocipèdes) en de eerste houten hoge bi’s. Verder een collectie van drie- en vierwielers in vele verscheidene uitvoeringen. In deze driewielers en vierwielers, welk hoofdzakelijk zijn gemaakt tussen loopfiets en bottenschudder,  zijn wij gespecialiseerd. De meeste van deze rijwielen hebben houten wielen voorzien van stalen velgen. Verder een vitrine met memoribilia.

1

Op de eerste verdieping vindt u de collectie hoge bi’s, met een model met een voorwiel van wel 60”. Daarnaast een uitgebreide collectie high wheel safetys modellen om de hoge bi veilig te maken. U vindt er ook een “dicycle”, een fiets met twee wielen naast elkaar. Na de hoge bi gaat de ketting  naar het achterwiel en ontstaat de huidige fiets. Wij geven een duidelijk overzicht van deze belangrijke periode. De meeste rijwielen op deze verdieping zijn voorzien van massieve rubberen banden. In de diverse vitrines ziet u de ontwikkeling van de rijwielverlichting, speelgoed, accessoires, fotografie en een rariteiten kabinet.

2

Op de tweede verdieping zijn de luchtbandfietsen te zien. Niet de gewone luchtbandfietsen maar speciale modellen met vreemde framevormen met afwijkende technieken. Daarnaast is er een speciale afdeling oorlogsfietsen, deze zijn ondergebracht is een panorama. Onder dit panorama vindt u onze collectie lig- en vouwfietsen. Ook is er aandacht voor rijwielen van bekende personen, zo is er de fiets van Wim van Est waarmee hij in het ravijn stortte tijden de Tour de France. Zo zijn er koninklijke rijwielen te zien. In de vitrines vindt u de ontwikkeling van diverse accessoires en onderdelen. Alles opgeluisterd met een display met “Piet Pelle op zijn Gazelle”