Een ANBI status
Het Nationaal fietsmuseum Velorama heeft een ANBI status. Dit houdt in dat Velorama een non profit organisatie is, middels een stichting. Het museum wordt volledig door vrijwilligers bestuurd en open gehouden door vrijwilligers. Alle bestuursleden en medewerkers zijn vrijwillig en ontvangen geen vergoeding.
Beleidsplan
Het doel van Nationaal Fietsmuseum Velorama is haar collectie fietsen en ontwikkeling te bewaren van de fiets, gezien vanaf de uitvinding van de loopfiets in 1816 tot aan de moderne electrische fiets uit de 21e eeuw. Velorama doet dit door het verzamelen, restaureren en exposeren van haar collectie loopfietsen, vélocipèdes, hoge bi’s, safeties in al haar verschijningsvormen.
Hieronder vallen eveneens vouw-, race- en ligfietsen. Velorama toont aan dat de ontwikkeling van de moderne fiets grotendeels in het buitenland heeft plaatsgevonden. Onder de ontwikkeling van de fiets verstaat Velorama ook de ontwikkeling van specifieke onderdelen als verlichting, kettingen, banden, versnellingen e.d.
Door ruil en aankoop wordt de collectie zo aantrekkelijk, chronologisch juist en instructief mogelijk gehouden.
Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak, de toegangsprijs is laag-drempelig.
Er is een uitgebreide bibliotheek aanwezig, die op afspraak kan worden geraadpleegd.
Bestuur
Voorzitter: G.J. Moed
Secretaris: C.J. van Wijk
Penningmeester: W. Moed
Bestuurslid: T. de Haer
Informatie ANBI registratie
Naam: Nationaal Fietsmuseum Velorama
RSIN /Fiscaal nummer: 5983290
KVK: 10146010
Onze bezoekers aan het woord
“Heel leerzaam om de evolutie van de fiets te zien en voor de techneuten onder ons heel interessant om te zien wat voor aandrijvingen en stuurinrichtingen bedacht zijn.”
“Prachtige collectie fietsen, echt heel bijzonder. Erg vriendelijke beheerder.”
“Geweldig museum over de geschiedenis van de fiets. Veel interessante exemplaren en ook nog informatie over de opkomst van bepaalde technieken. Aanrader voor iedereen die ooit gefietst heeft!”
Veelgestelde vragen
De beneden verdieping is toegankelijk voor iedereen en de eerste verdieping buitenom. De tweede verdieping en de zolder is alleen bereikbaar met de trap. Aanbieding: koffie, appeltaart en entree 13,-
In het café kunnen maximaal 30 mensen plaats nemen. Voor een rondleiding is mogelijk met een maximum van 20 personen. Mocht de groep groter zijn, kan één groep in het café koffie drinken en de andere groep beginnen met de rondleiding. En daarna wisselen we het om.
Er gaan vanaf het station Nijmegen Centraal met regelmaat verschillende buslijnen richting het centrum. Om Velorama te bereiken kunt u bij de halte Valkhof uitstappen. En loop vervolgens richting de Waalkade, volg de borden Velorama (ca 3 minuten lopen).
De dichtstbijzijnde parkeergarage is de ondergrondse parkeergarage Kelfkensbos.